حبوبات و توصیه هایی درمورد آن
حبوبات از جمله گیاهان پروتئینی هستند که مقدار زیادی پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی مثل آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ویتامین ها خصوصاً ویتامین های گروه B دارند. با این حال همه می دانیم که حبوبات از نظر برخی از اسیدهای آمینه کمبود دارد و پروتئین های آن نیز کامل نیست. برای همین است که حبوبات را اغلب با مواد غذایی دیگر مثل غلات و مواد غذایی چرب مصرف می کنند تا کمبود اسیدهای آمینه آن جبران شود. البته لزومی ندارد همه ی این مواد غذایی متنوع را یک جا و در یک غذای مصرف کرد. در فرهنگ های مختلف از این مواد غذایی به طور متنوع استفاده می شود. اما برخی از افراد با حبوبات مشکل دارند. یعنی نمی توانند به خوبی این مواد غذایی را هضم کنند و بعد از مصرف حبوبات از گاز یا نفخ رنج می برند. در اینجا چند راهکار ارائه می دهیم که تا حدودی این مشکل را کم می کند. دنیای حبوبات دنیای رنگارنگ و متنوعی است: لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، نخود، عدس، لپه و …. از انواع حبوبات پرطرفدار محسوب می شوند. بهتر است قبل از پخت یک شب کامل آن ها را در آب خیس کنید و در یخچال قرار دهید این کار باعث می شود حبوبات زودتر بپزند و آنزیم های بیشتری آزاد کنند که باعث هضم راحت تر آن ها می شود.یک راه سریع تر دیگر این است که حبوبات را در آب به مدت دو دقیقه بجوشانید و سپس از روی گاز برداشته و بگذارید به مدت یک ساعت در همان آب خیس بخورد. توصیه می کنیم زمانی که نخود را یک شب خیساندید مقداری نمک هم به آب آن اضافه کنید و زمانی که می خواهید بپزید آب آن را خالی کرده و نخودها را شستشو داده و بپزید. توجه داشته باشید که عدس و لپه نیازی به خیس کردن ندارند. برای پخت حبوبات لازم است که آن ها را در مقدار زیادی آب سرد بریزید و روی گازقرار دهید. نمک اضافه نکنید زیرا این کار باعث می شود حبوبات سفت شده و زمان پخت آن طولانی تر شود. در هنگام پخت می توانید در ظرف را گذاشته یا بدون در، آن ها را بپزید. گذاشتن در ظرف باعث می شود حبوبات نرم تر شده و برای استفاده در سوپ، آش یا پوره مناسب تر باشد. در حالت بدون در حبوبات بهتر پخته می شوند و برای استفاده در خورش ها یا سالاد مناسب هستند. حبوبات بسیار کم چرب هستند و منبع پروتئین گیاهی و گلوسیدها محسوب می شوند.از این گذشته این مواد غذایی مفید دارای مواد معدنی و ویتامین های مختلفی از جمله کلسیم، پتاسیم، آهن و ویتامین های گروه B می باشند. حبوبات همچنین سرشار از موادی به نام فیتونوترینت ها هستند که با بیماری های مختلف مقابله می کنند.حبوبات منبع خوب فولات یا همان ویتامین B9 محسوب می شود که در مادران باردار باعث رشد خوب جنین می شود. شاخص گلیسمی این مواد غذایی پایین بوده و برای افراد دیابتی مفید است. از این گذشته حبوبات دوستدار سلامت قلب شماست زیرا میزان کلسترول مضر (LDL) و همچنین میزان تری گلیسیرید را کاهش می دهد. محققان معتقدند افرادی که می خواهند جذب چربی های اشباع شده را کاهش دهند می توانند حبوباتی مثل لوبیا، عدس را جایگزین گوشت قرمز کنند. در این صورت مصرف ۱۷۵ میلی گرم معادل سه چهارم فنجان حبوبات برای بدن کافی است. حبوبات یکی از غذاهای مفید و غلات مورد نیاز برای بدن است . اگر حبوبات را با روش درست بپزید می توانید غذاهای خوشمزه ای را برای خانواده تان آماده کنید و حبوبات یکی از مواد غذایی است که بیشترین نرخ پروتئین را دارا می باشد. نخود : خواص نخود نخود عضوی از خانوادهی حبوبات است. امروزه مصرف نخود در جوامع غربی گسترش یافته، اما کشت و مصرف آن در بسیاری از کشورهای خاورمیانه قدمت چندهزارساله دارد. بافت و طعم منحصربهفرد نخود، آن را به گزینهای عالی برای ترکیبشدن با سایر غذاها تبدیل کرده است. از خواص نخود هم نباید غافل شد. نخود سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن و فیبر بوده و فواید بسیاری برای سلامتی دارد. بهبود گوارش، کنترل وزن و کاهش خطر برخی بیماریها تنها گوشهای از خواص نخود است. نخود یکی از منابع سرشار از پروتئین بوده و میتواند بهراحتی در رژیم غذایی گیاهخواری جایگزین گوشت شود. نخود سرشار از مواد مغذی است. مقدار کالری موجود در نخود متوسط است. هر ۲۸ گرم نخود، تقریبا ۴۶ کالری انرژی دارد. تقریبا ۶۷٪ این کالری از کربوهیدرات بوده و مابقی آن از پروتئین و چربیها تأمین میشود. علاوهبر پروتئین و فیبر بالا، نخود محتوی ویتامینها و مواد معدنی باارزش است. نخود از فیبرها، ویتامین B9، هیدراتکربن، آهن، فسفر، منیزیم، ویتامین B، پتاسیم، زینک(روی)، پروتئین، ویتامین B6، کلسیم و اسیدهای چرب اشباع نشدهی پُلی تشکیل شده است. البته باید بدانید که نخود از وجود ترکیبات مغذی دیگری مانند ویتامین E، آب، ویتامین B3، سدیم، ویتامین B2، سلنیوم، اسیدهای چرب اشباع نشدهی مونو، ویتامین C، یُد، اسیدهای چرب اشباعشده و ویتامین A نیز بیبهره نیست. از آنجایی که این مادهی غذایی حاوی فیبر است باعث دفع برخی از ترکیبات و مواد سمی از بدن شده و به این ترتیب قند و اسیدهای چرب موجود در خون را کاهش میدهد. نخود و ویتامین B9 یا همان اسیدفولیک نخود به دلیل دارا بودن ویتامین B9 به ساخت گلبولهای قرمز و سفید کمک میکند و در جلوگیری از کم خونی و حفظ سلامت پوست نقش دارد. نخود با این ترکیب مفیدی که دارد امکان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد و از ابتلا به برخی از سرطانها مانند سرطان خون پیشگیری کرده و با تحریک اسیدهای گوارشی باعث بهبود اشتها میشود. نخود و کربوهیدراتها کربوهیدراتهای موجود در نخود برای تولید انرژی فوقالعاده هستند. باید بدانید که حدود 55 تا 60 درصد انرژی روزانهی بدن ما از طریق کربوهیدراتها تامین میشود. حتماً میدانید که مغز ما برای عملکرد بهتر نیاز به گلوکز دارد که در مواد غذایی حاوی کربوهیدراتها به وفور وجود دارد. اگر میخواهید انرژیتان بیشتر شود و یا اینکه مغزتان به این زودیها کم نیاورد نخود را دریابید. نخود حاوی میزان قابلتوجهی ویتامین B1 میباشد که با سوخت و ساز کربوهیدراتها به تولید انرژی در بدن کمک میکند. ویتامین B1 که تیامین نیز نامیده میشود نقش موثری در جذب گلوکز توسط مغز و سیستم عصبی دارد. به طوری که کمبود این ویتامین میتواند باعث احساس خستگی، ضعف فعالیتهای مغزی، افسردگی و غیره شود. نخود و آهن نخود نیز مانند هر مادهی غذایی سرشار از آهن کمک میکند تا اکسیژن لازم از ریهها به سمت ارگانهای مختلف مانند عضلات، کبد، قلب یا مغز برسد. آهن باعث بهبود عملکرد مغز و بالا بردن قدرت یادگیری میشود. این مادهی معدنی مقاومت بدن در برابر بیماریها را بالا برده و در برابر میکروارگانیسمها از بدن محافظت میکند. با داشتن ذخیرهی آهن کافی مشکلاتی مانند خستگی و کمخونی برای بدن مفهومی نخواهد داشت. تحریک عملکرد سیستم عصبی مرکزی، کنترل دمای بدن و کنترل تیروئید از دیگر وظایف آهن است. علاوه بر اینها سلامت پوست، موها و همچنین ناخنها نیز در گرو جذب آهن کافی است. نخود و فسفر نخود به دلیل دارا بودن فسفر به تشکیل و حفظ استخوانها و دندانها، تقسیم سلولی و متابولیسم و یا تشکیل بافتهای عضلانی کمک میکند. وجود فسفر به شکل فسفولیپید در غشای سلولهای مغز لازم و ضروری است. این ترکیب باعث ارتباط بیشتر سلولها شده و عملکرد ذهنی و حافظه را بهبود میبخشد. نخود و منیزیم نخود سرشار از منیزیم است که به تقویت عضلات و همچنین انقباض و آرامش آنها کمک میکند. وجود منیزیم برای تقویت دندانها و اسکلت بدن و همچنین کنترل فشارخون لازم است. این عنصر مورد نیاز بدن حافظ رگها است و از تشکیل لختههای خونی پیشگیری میکند. علاوه بر اینها منیزیم باعث افزایش گلبولهای سفید شده و سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکند. به عقیدهی متخصصان 60 درصد منیزیم جذبشده در استخوانها و دندانها، 28 درصد در ارگانها و عضلات و 12 درصد آن در مایعات بدن قرار دارد. نخود و ویتامین B1 نخود حاوی میزان قابلتوجهی ویتامین B1 میباشد که با سوخت و ساز کربوهیدراتها به تولید انرژی در بدن کمک میکند. ویتامین B1 که تیامین نیز نامیده میشود نقش موثری در جذب گلوکز توسط مغز و سیستم عصبی دارد. به طوری که کمبود این ویتامین میتواند باعث احساس خستگی، ضعف فعالیتهای مغزی، افسردگی و غیره شود. توجه داشته باشید که سلامت پوست و همچنین چشمها نیز در گرو داشتن ویتامین B1 کافی است. نخود را وارد برنامهی غذاییتان بکنید تا از بروز این قبیل مشکلات جلوگیری شود. نخود و زینک زینک علاوه بر اینکه خواص آنتیاکسیدانی دارد در جذب ویتامین A و سنتز پروتئینهایی مانند کلاژن نیز شرکت دارد و در دورهی بارداری به رشد جنین کمک میکند. زینک دوست رشد کودکان و نوجوانان نیز محسوب میشود و سلامت حس بویایی، چشایی و بینایی را حفظ میکند. شما میتوانید با افزودن نخود به غذاها و سالادهایتان به راحتی مواد مغذی بدن را جذب کنید. نخود و ویتامین B6 این ویتامین از تشکیل سنگ کلیه نیز پیشگیری میکند. شما با مصرف نخود گام موثری در تامین این ویتامین مورد نیاز بر خواهید داشت. نخود و اسیدهای چرب میزان مناسب اسیدهای چرب موجود در نخود از آن یک منبع انرژی ساختهاند که به تنظیم دمای بدن، حفاظت از ارگانهای حیاتی مانند قلب، کلیهها و همچنین افزایش میزان جذب ویتامین های محلول در چربی (A,K,E,D) کمک میکند. چربیها برای تولید برخی از هورمونها و تامین اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به تولید آنها نیست لازماند و باید به طور روزانه دریافت شوند